De inventaris Neirynck

Op deze website stellen wij u de schilderijenverzameling voor van Thomas Neirynck (1924-2010) met werk uit de tweede helft van de 20e eeuw. Voornamelijk abstracte schilderkunst, in de lijn van de Jonge Belgische Schilderkunst en van Cobra, twee stromingen waarmee de Belgische kunstenaars internationaal hebben uitgepakt.

Toen Thomas Neirynck zijn collectie aan de Stichting schonk om het voortbestaan ervan te verzekeren, werd hem beloofd dat de werken voor iedereen toegankelijk zouden worden gemaakt. Een belofte die de stichting op de eerste plaats heeft hard gemaakt door de collectie in bewaring te geven bij het BAM (Beaux-Arts Mons). Het museum organiseert jaarlijks tentoonstellingen die een aantal werken uit de collectie in de schijnwerpers zullen plaatsen en die telkens weer een nieuwe blik op het werk zullen werpen. Verder is er ook deze website die een unieke bron van informatie zal zijn voor kunsthistorici, onderzoekers, kunstenaars of kunstliefhebbers.

Elk schilderij dat op deze site wordt voorgesteld is onderworpen aan reproductierechten. Het is dan ook strikt verboden om de werken te reproduceren zonder de toestemming van de kunstenaar of zijn rechthebbenden. Een aantal werken werden niet geïllustreerd uit respect voor de keuze van de kunstenaar of zijn rechthebbenden.