Verzameling

Thomas Neirynck verzameling

De Neirynck collectie vormt een opmerkelijk geheel van 700 schilderijen in de geest van de CoBrA-beweging.

Om en bij de 170 Belgische en Europese kunstenaars, van Pierre Alechinsky tot Asger Jorn, van Bram Van Velde tot Henri Michaux of van Louis Van Lint tot Christian Dotremont maken er deel van uit. Deze rijke en gevarieerde collectie kan vandaag worden beschouwd als dé referentie op vlak van de abstracte kunst in de tweede helft van de  20e eeuw in België.

Thomas Neirynck, een mecenas

Een man van kunst, liefde en passie, dat is het beeld dat Thomas Neirynck (1924-2010) heeft nagelaten doorheen zijn collectie. Hij gaf blijk van een enthousiaste belangstelling voor de kunst van zijn tijd. Elk aangekocht werk maakte bij hem weer opnieuw een emotie los die hij met ons deelt. Maar wat in dit alles het meest opvalt, is de trouw en vriendschap die er heerste tussen hem en de meeste van de kunstenaars die hij verzamelde. 

La jeune peinture belge

Tijdens de tweede wereldoorlog valt de bloeiende kunst van voor de oorlog ten prooi aan een kortzichtige en eenzijdige visie. De artistieke activiteiten komen op een laag pitje te staan en musea sluiten hun deuren. De kunst van de propaganda is de enige nog toegelaten kunstvorm tijdens de Duitse overheersing.

De CoBrA beweging

CoBrA werd opgericht door Christian Dotremont, Asger Jorn, Karel Appel en Constant Corneille in de naoorlogse periode, in 1948.  De kunstenaars met Deense, Belgische en Nederlandse nationaliteit noemden hun stroming naar de hoofdsteden van hun respectieve geboortelanden: Kopenhagen – Brussel – Amsterdam.

De abstracte kunst

Tijdens de tweede wereldoorlog moet de abstracte kunst aan populariteit inboeten zonder echter volledig in de vergetelheid te raken. Vooral het surrealisme kende een grote aanhang.

Meer en meer kunstenaars beginnen echter afstand te nemen van dat surrealisme om heel geleidelijk over te stappen op een lyrische abstracte kunst  die uitdrukking geeft aan droombeelden en het onderbewustzijn.

De collectie vandaag

De Neirynck-collectie is absoluut opmerkelijk omwille van de kunstwerken waaruit zij is samengesteld maar ook voor haar historische waarde, de anekdotes en de ontmoetingen die eraan vasthangen. De collectie werpt een nieuw licht op een heel stuk van ons erfgoed. Thomas Neirynck was zich bewust van het belang van dit levenswerk en besloot om het te laten vereeuwigen voor de volgende generaties. Om deze onderneming tot een goed einde te brengen, richtte hij zich tot de Koning Boudewijnstichting.